Avui, 11 de Juny de 2022, inaugurem el Taproom de la Cervesa Minera en aquest indret emblemàtic de Sant Joan, l’antiga estació del ferrocarril.

Mirant enrere, el temps passa molt ràpid, recordo el dilluns de Festa Major de l’any 2012 quan durant un sopar can Gil en Jordi Marcé, en Jordi Muñoz i jo mateix ens vam decidir a comprar un kit per aprendre a fer cervesa. Estem al llindar dels deu anys des d’aquell dia, i la Cervesa Minera és avui un projecte consolidat i reconegut a nivell comarcal i creixent lentament però constant a nivell provincial. És per això, que hem cregut que era el moment adequat per fer un pas més en el camí i obrir un establiment de cara al públic on es puguin donar a conèixer i gaudir les nostres cerveses i també molts dels productes que s’elaboren prop nostre, amb una qualitat excepcional i que moltes vegades no reben el reconeixement que mereixen.

El diumenge 17 d’octubre de 1880 arribava el viatge inaugural de la nova línia de tren des de Barcelona a Sant Joan, construïda per la companyia ‘Ferrocarril y Minas de San Juan de las Abadesas’ per transportar el carbó extret de les mines de Surroca cap a la creixent àrea metropolitana. Durant dècades aquest edifici va esdevenir el cor bategant de la vall, ple de vida, punt de connexió entre el carbó i el ferrocarril, però també de la indústria cimentera que es desenvolupà a la conca d’Ogassa i també de la tèxtil instal.lada vora les ribes del Ter. Però la importancia del ferrocarril no es limità només a l’efecte industrial, també va ser un eix vertebrador i socialitzador de la comarca, sobretot a partir del 1888 quan també s’inaugurà la línia adicional que aniria a Puigcerdà per la vall del Freser. És per això que ens fa especial il.lusió instal.lar-nos en aquest edifici que allotja bona part de la nostra història moderna. És per això que volem que us el feu vostre i que el gaudiu. Desitgem que vingueu a veure’ns, a tastar la Minera, però també a conversar amb els amics, a escoltar música, a jugar al parc, a llegir, a menjar… És un espai privilegiat de Sant Joan i com a tal esperem que l’aprofiteu.

Us adonareu que el cartell exterior indica ‘Taproom’ i és que no volem perdre la nostra identitat com a elaboradors de cervesa. El terme anglès ‘Taproom’, que traduït literalment vol dir ‘Habitació de les aixetes’, fa referència al lloc on les cerveseries tenen ubicats els seus sortidors, aixetes, com a espai de desgustació i consum. Així doncs, això és el que som, una cerveseria, i aquest serà el nostre Taproom on de forma colateral també hi podreu menjar per fer l’experiència més completa i atractiva.

Sovint no ens adonem del privilegi que representa viure aquí i tenir uns productes amb una qualitat tant excel.lent a prop nostre. Seguint la nostra filosofia de qualitat i proximitat us hem preparat un carta curta i simple però amb uns productes majoritàriament d’origen local i amb una qualitat excepcional. La carn de vedella, porc, xai i poltre que consumireu vindrà de Perella i Rodonella (Sant Joan), de can Picola (Ogassa), de Mas Pinós (Vallfogona) i de Mas la Illa (Llanars). La preparació de les hamburgueses i també els embotits en arribarà de la mà de’n Marc Coma, el pa de la mà de’n Juli de can Salvat i els formatges que acompanyaran les hamburgueses i els derivats làctics que trobareu de postres seràn pràcticament tots d’origen Ripollès de la mà de Mas Lladré, Mas Palou, Formatges de L’Abadessa i altres que anirem incorporant. Així doncs treballarem per portar-vos al got i al plat, el fruit del treball de petits productors que cuiden els seus ramats i elaboren en els seus obradors amb el coneixement de generacions passades, amor al producte, artesania i professionalitat per acabar obtenint uns productes excel.lents. Tot plegat amb un nivell de proximitat molt elevat per potenciar la sostenibilitat del projecte i la minimització de la nostra petjada de carboni.

Dit tot això, només afegir un parell de coses. L’últim més ha estat dur, l’esforç que hem fet per recuperar l’espai i donar-li la nostra identitat ha estat significatiu i intens, tot concentrat en 4 setmanes. Malgrat tot, ha estat més senzill del que preveiem gràcies a un equip de gent que s’hi ha deixat la pell amb una professionalitat impecable i una paciència immensa per escoltar-nos i anar-se adaptant al que volíem fins aquest mateix matí. Vull aprofitar doncs aquí per donar les gràcies:

a en Gerard Porras i en Joan Ortiz, els pintors, que han tingut la paciència de venir infinites vegades a fer retocs que no teníem previstos;

a en Santi Planas i l’equip de Comercial Pirene, pel treballs d’electricitat i il.luminació, sempre àgils quan els hem necessitat;

a en Josep Sanglas i el seu equip, sempre emetents i professionals per qualsevol dels ajustos de fusteria que han calgut;

a en Quim i en Toni Llamas, les seves actuacions han set curtes i super efectives;

a en Pere Navarro, gràcies al seu treball tot el que veieu, beveu i tasteu aquí, tindrà lloc en breu també al nostre web;

a la Mònica Homs, la Judit Domènech i la Mireia Carreira, gràcies a elles tenim una estratègia i una imatge professional a les xarxes socials;

a en Martí Serra per la instal.lació de l’equip de so;

molt especialment a la Judit i en Sergi, de Barbarroc per tots els treballs de disseny i retolació, us mereixeu un barril d’Iron Beer sencer per compensar la calor que vau passar rere el vidre instal.lant els vinils frontals.

a l’Iban i a l’Alberto, del nostre equip, per la santa paciència d’estar aquí cada dia ajudant a coordinar els treballs, ell ha estat els nostres ulls i les nostres mans durant l’últim mes.

Finalment gràcies a tots vosaltres, per ser-hi avui, però per ser-hi sempre. Fa anys que fem camí junts i definitivament no seria el mateix sense la vostra confiança i recolzament, al vostre costat tot és més fàcil.

Josep M. Anglada, Cervesa Minera, 11/06/2022